AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Jari Tervon häikäisevä älyllisyys ja Trump.

Laitan omana sisältönä tämä alun perin Petteri Ritalan aloitukseen kirjoitetun, jossa ihaillaan Jari Tervon valtavaa älyllisyyttä, eeppistä osaamista, sekä eettistä ihmisarvopohjaa. Hän oli kirjoittanut Trumpin ”olevan mulkku”!

Yksityisviestiin, FB:ssa tuli kaksi vetoavaa pyyntöä erillisestä aloituksesta.

 

Sinä Ritala tiedät Stadista menestyvän antikvaarin, jonka ikkunassa on tiedotukset. Omistaja ilmoittaa, että EI OTA sisään vastaan tietokirjasarjoja, Valittuja Paloja, kirjakerhon tavaraa, uskonnollista ja jotakin muutakin. Sitten on hyvin ajateltu ja käytännössä hyväksi koettu nimilista, joiden kirjat saa jättää ulkopuolelle "OTA TÄSTÄ" laatikkoon.

Listassa on Jari Tervo tuotantoineen. Tuotantoa tehdään joulu- ja isänpäivä paatokseen 75 000 painoksina. Ne ovat sitten oranssilapuilla -85% Kirjatorilla tai Kirjapörssissä, sekä markettien alelaatikoissa.

Jari Tervon tuotannosta ei ole vuonna 2049 luultavasti ainuttakaan keräilyllistä kirjaa. Tämä on oma näkemykseni muutaman kymmenen vuoden kirjallisuuden seurassa olemisesta. Kun nyt jo tuotanto on "ei oteta vastaan" niin kyllä se siitä taitaa ilman jumalan tuomiotakin olla pelkkää alamäkeä.

WSOY:n ja HS:n yhteisellä, valtavalla rummutuksella ja YLE:n vuosikymmenen, parhaaseen katseluaikaan annetulla ilmaisella, tehokkaalla mainonnalla ei tule sellaista kirjoittajaa, jota täysijärkiset keräisi rahalla. Se on kymmeniä miljoonia mainosrahoina, mitä YLE on Tervoon kaatunut.

Ei kypsy, kuten tiedät nyt 1940 – 1970 luvun älykköjen ja monipuolisten pohdiskelijoiden kirjoittamia teoksia. Osaat tämän, mitä tarkoitan.

Ei Tervo ole listassa kovin kehnossa seurassa. Siinä on Finlandia-palkinnon saajia, TV:stä tuttuja, apurahoilla ikänsä kirjoittaneita, Taiken lellikkejä, kohumuistelmien tekijöitä, taiteilijaeläkeläisiä ja muuta säätiöhiirtä, jotka vikisee kirjan kolmessa vuodessa.

Olen itse kai kirjoittanut 40 romaania, joista tuhosin nyt 2018 pois kirjavälityksestä, E- kirjoista ja muusta levityksen myynnistä 35 romaania iäksi. Siinä meni sivumäärältään yli 10 000 sivua kaunokirjallisuutta pilaamasta Suomen kultaista kerrontaa myrkyllään!

Ne kirjat, joita on myyty, ovat siis jo nyt harvinaisuutensa vuoksi keräiltäviä. Sama ilmiö kun maksetaan Marton Taigasta (Martti Löfberg), Kristian Korpista (Mika Waltari), tai Aarne Haapakoskesta (Outsider) paljon -ei sisällön häikäistyvyyden, vaan muutaman kappaleen olemassaolon vuoksi.

Olisin ostanut kaikki tuotantoni pois, mutta jotkut kustantajat pitää varastohintaa liikaa tavaralleni. Vilkaise wikiä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Millä nimellä olet julkaissut romaanisi? En ole koskaan kuullut Aulis Saarijärvi nimisestä kirjailijasta.

Aulis Saarijärvi

En ole pahemmin tyrkyttänyt itseäni julki. Kieltäydyin kirjamessuista, jopa yhdestä TV esiintymisestäkin. Ujous ja vaatimattomuus on sukuvika.
Lienee kuitenkin Suomen ennätys minulla väsätä kolmessa vuodessa kaksitoista kirjaa jokaisena allakkana. Aihepiirit historia, sota, jännitys, tekniikaa autogiroista, veneistä, häkätekiniikasta ja raskaan kaluston korjaamoelämästä. Lisäksi erotiikkaa, seksiä, paljon erotiikkaa ja lisää sotahistoriaa. Yksi on jopa sotamuistelma Bosniasta. Toinen lentämisen opettelusta, kolmas tosielämästä Ratakatu 12 kellarista.
Omalla nimellähän nämä. Suomessa on noin 2 000 itseään kirjailijaksi sanovaa. Minä en itseäni sano. Olen kaikkiin papereihin aina nimeni alle laittanut "tekstityömies":

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3
Kyllä minäkin Tervoa välkkynä kundina pidän.
Kirjallisuuspolitiikkasta en ymmärrä mitään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nnikuin tuonne vastasin, ei se ole kirjoittajasta kiinni jos on alelaarissa. Ihan samalla lailla siellä alelaarissa on Dostojevskia, Waltaria ym.

Romaanikirjallisuus on kuluvaa ja suosittujen painosmäärät on valtavia, ja isänpäivän ja joulun jälkeen niitä on kirpputorit täynnä.

Siis ei se nokkeluus ja äly ole kiinni siitä onko kirja alelaarissa.

Minä myyn vaan erikoiskirjallisuutta, en juurikaan romaaneja.

Aulis Saarijärvi

Kustantajan kannattaa hylätä tuhannen kirjoittajan uudet, tuoreet ja aikaan sopivat käsikset. On halvempaa kokeilla vielä kerran ottaa Waltarista 10 000 kpl painos. Se on käsittämätön ilmiö, kun hyvää käsistä on tarjolla. Kertoo kustannustoimittajien kyvykkyydestä.

Ei Veikko Huovinen, Simo Hämäläinen tai Arto Paasilinna juurikaan läpäisisi nykyajan kustantamisen seulaa. Niin hetkeen, henkilöön ja aikaan on sidottu se homma.
Menestyjän pitää olla paljon TV:ssä ja näkyvillä kohuissa, että pääsee 50 000 kpl ensipainoksiin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Olisin toivonut jotain kritiikkiä joilla Tervon kirjoituksessa esitetyt ajatukset mitätöidä.

No en tosissani odottanut että blogisti siihen edes jotenkin kykenisi. Tyhjä arpa.

Jos löytyy syytä lukea tai kuunnella moisen nollaollin ajatuksia jatkossa niin odotan mielenkiinnolla perusteita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kukas sen kissan hente nosta, jos ei hen itse henen hente nosta!

Tiina Teittinen

Tervo on tunnustetusti mainio sananiekka, mutta myös arrogantti wannabe-älykkö.
Välillä hän osuu tarkasti maaliin, mutta toisinaan alittaa riman oikein kunnolla. Ihmettelen että kyseinen käyttäytymisrajoitteinen häirikkö ei päässyt metoo-kampanjoinnin uhriksi; ehkä hän ei lopulta ollut tarpeeksi näkyvä ja vaikuttava hahmo tullakseen lynkatukdi jälkikäteen. Itse en hanki Tervoja kirjahyllyyni.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Jari Tervo on narsisti linssilude, joka ottaa vakaviinkin asioihin kantaa vain sen vuoksi, että nimi tulee näkyviin. Sen vuoksi juuri ei useinkaan maaliin osu.

Tervon kirjat ovat korkeintaan alempaa keskitasoa verrattuna esimerkiksi Arto Paasilinnan hyrsyävän älykkääseen huumorintajuun.

Tiina Teittinen

Paasilinna oli mainio ollessaan iskussa. Valitettavasti hän alkoi toistaa itseään, eikä ymmärtänyt lopettaa ajoissa. Aivosairaus hänen tuotantonsa kaiketi päätti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Tervo on suuri kirjailija, Paasilinna vain näppärä.

Juha Hämäläinen

Tervon sanavalmius on täysin teennäistä sanojen vääntelyä ja hänen huumorinsa tylsää. Kun Tervo laukoo vitsejään töllössä niin meillä vaihtuu kanava saman tien. Ei viitsi iltaansa hänellä pilata.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Minulla on Koljatti hyllyssä.
Siinä on kohtansa mutta puolessa välissä joko Tervolta tai minulta loppui kyvyt.

Tietysti maku ja se ymmärrykysymyskin.
Jari heittää kyllä raamattua hyvin.
Olen odotellut miten koraani lentää mutta turhaan :(

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Koljattia en ole lukenut, mutta ainakin Suomemme heimo, Minun sukuni tarina ja Pyhiesi yhteyteen ovat loistavia romaaneja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jari Tervo on erinomainen kaunokirjailija, tosin tyylillisesti hieman raskas ja itseään toistava.

Finlandia-palkinto on vielä toistaiseksi saamatta vaikka tuotannon poliittinen ja yhteiskunnallinen mielistelykuvakulma onkin viime vuosina ollut viimeisen päälle suunniteltu ja toteutettu.

Henkilönä en häntä tunne.Voisi olla mukavaa ryyppyseuraa, todennäköisesti ei. Narsismi ja pikkuhauska älyllisyys kun eivät koskaan kestä kuin mielistelyä.

Tiina Teittinen

Finlandia palkintoa hän ei tule saamaan. Valitettavasti tuotanto on ollut laskujohtoista. Kyse ei ole hänen egostaan ja persoonastaan. Tuotanto puhuu puolestaan.
Satiiri ja kirjoittaminen yleensä on vaikea laji. Katja Kettukin ryvetti itsensä jollain typerällä mainostempullaan. Eikä hän ole satiirikko. Silti hänen kaunokirjalliset ansionsa pesevät Tervon mennen tullen. Kannattaa kokeilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kätilö on kyllä hyvä, mutta Suomemmme heimo on vielä parempi.

Aulis Saarijärvi

Jokaisella on idolinsa. Niilläkin on idolinsa kirjallisuudessa, joista näkee, tuntee ja huomaa etteivät lue koskaan mitään vanhaa, eikä uutta kaunokirjallisuutta. Nämä poimivat itselleen massan ajatukset ja julkisuusmassan mielipiteen, jota toistavat, vailla omaa ajatuskuplaa.

Jari Tervon olen tavannut "Kaista taivaasta" runokirjan julkistamisessa 1988. Toisen kerran "Tuulikaappimaan" jälkimellastuksessa. Kolmannen kerran istuimme "pitkän brunssin" kapakassa 2007, joten jokin kontaktipinta ja ajatus minulla henkilöön on. Se lienee enemmän, kuin kommentoijilla.

En vaihda mielipidettäni kenenkään kanssa, joten en tarvitse myöskän miellyttämisefektiä vaikkapa Tervoon. "Jari Tervo is the best!" hokijat hokeavat huomenna jotakin muuta. Näin se menee jokaisena aikana musiikissa, muodissa, kirjallisuudessa ja fanien seulonnassa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kirjailijan menestys on aina sidottu aikaan ja paikkaan.

Entisaikain laatukirjailijat tulivat kirjoittamisella mainiosti toimeen, mutta vasta nykyaika on tehnyt suuren yleisön suosimista kirjailijoista tavattoman rikkaita. mm. Tolkien olisi nykyisin miljardööri hobitteineen, koska miekka ja magia ovat juuri nyt muotia muotia.

Koska blogi käsittelee Jari Tervoa, niin unohdetaan miekka ja magia.

Jari Tervo pärjää mukavasti romaaneillaan, mutta kuten Teittinen jo kirjoitti, Tervon kohtalo lienee sama kuin Paasilinnan. Tuotannon taso laskee mitä enemmän kirjoittaa. Tautologia voi olla kirjailijan tie menestykseen tai tuhoon.

Jossain vaiheessa jokaiselle kirjailijalle tulee vastaan se tosiasia, ettei keksi enää mitään uutta. Pikkunäppärään sanakikkailuun sortuville tie katkeaa nopeammin.

Kunnioittaisin Tervoa hieman enemmän, mikäli hän olisi mies ja heittäisi julkisesti vaikkapa koraanin mereen.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000343653.html

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kunnioittaisin Jari Tervoa, vaikka hän ei olisi muuta kirjoittanut kuin tämän yhden kolumnin Trumpista.

"Trumpin Helsinki-puheet otettiin vastaan raivokkaasti Yhdysvalloissa. Puhuttiin jopa maanpetoksesta.

Trump joutui vuorokauden myrskyä kuunneltuaan selittelemään, että kun hän sanoi, että Venäjä ei ollut sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin, niin hän tarkoitti tietenkin, että Venäjä oli sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin. Kieli vain lipsahti. Honest mistake.

Myös Trumpin aiemmat lausunnot houkuttelevat korjaamaan.

MUISTATTEKO, KUN Trump vaalikampanjansa aikana kutsui meksikolaisia siirtolaisia raiskaajiksi? Täydellinen väärinkäsitys.

Trump tarkoitti sitä, että Yhdysvaltain rakkaan naapurin Meksikon kansalaiset ovat lainkuuliaisia ja milloin tahansa tervetulleita tekemään työtä rajan pohjoispuolella. Trump ei tunne yhtään pahaa hombrea.

Entäpä kun Trump kampanjapuheessaan matki vammaisen The New York Timesin toimittajan liikkeitä? Kukaan ei kunnioita vammaisia yhtä paljon kuin Trump.

Hän kunnioittaa heitä jopa enemmän kuin toimittajia, joita hän arvostaa enemmän kuin kukaan.

Trump tarkoitti ilmehdinnällään ja elehdinnällään viestittää, että vammaiset ovat hienoja ihmisiä siinä missä vammattomat, jos sellaisia nyt onkaan."

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Niin, olen minäkin epäillyt, ettei Tervo puolen miljoonan vuositulojaan ihan pelkällä kirjamyynnillä saa. Vähän sama kuin tämä television Huutokauppakeisari, ettei se parin kympin nappikaupoilla itseään elätä.

Kerääkö joku vielä kirjoja? Kirjan elinkaaresta sai konkreettisen käsityksen Kirjamessuilla, kun Pertti Jarlalta uusimpaan nimmaria jonottaessa olin nähnyt hänen aiempia teoksiaan toisella puolella salia kahden euron alelaarissa.

http://jukka-konttinen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kul...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

TV:ssä esiintyminen on melkoisen tuottavaa.

Kirjoja on kahdenlaisia.

Worth collectible and not.

Itsellä on hyllyssä teoksia, joista ei uusintapainoksia tule ja joiden jäljellä olevat ensipainoksetkin lasketaan muutamissa. Niiden arvo on niiden sisällössä ja markkina-arvo on taas se, mitä joku niistä haluaa maksaa.

Toki joistain teoksista otetaan useitakin painoksia. Keräilijät himoavat kuitenkin vain ensipainoksia. Joku funktio siinäkin kaiketi on?

En ole hankkinut mitään keräilymielessä, vaan uteliaisuudesta kirjojen sisältöä kohtaan ja niissä olevan tiedon takia. Joidenkin opusten sisältöä ei vain ole saatavilla e-kirjana eikä millään internetin hakukoneella.

Jotkut keräilijät ostavat harvinaisuuksia suurella rahalla, koska heillä on siihen varaa. Se on markkinataloutta se. Itse ostan mieluummin kirjoja kuin muumimukeja.

Jarla on tusinatavaraa. Tintin seikkailujen ensipainoksista maksetaan useita kymppejä kappaleelta. Aku Ankan ykkösnumero kustantaa jo tuhansia minttikuntoisena.

Aulis Saarijärvi

ltalehden verotilasto kirjailijoista ei aukea nyt millään! Muistini mukaan 100 000 – 200 000 € vuodessa, kirjallisilla töillään ansaitsevia oli 2016 kahdeksan henkilöä. Heistä yli 200 000 taisi olla Remes, Tervo, Hirvisaari, Hotakainen ja joku vielä. Monella näistä on lisätuloina muuta aktiviteettia ja runsaat kirjastokorvaukset. Siksi verotieto voi olla vääristynyt paljonkin.

Niitä ”kirjailijoita” on 1750 Suomessa, joiden kirjalliset ansiotulot vuodessa ovat 2 000 €. Verotietotulot heistä monilla saattaa olla kymmenkertaiset, kun ovat päätoimessa, tai TAIKEN (opetusministeriön) lellikkeinä apurahoissa. Ovat säätiöiden ja rahastojen mannekiineina, sekä saavat merkittäviä ”tilaustöitä” yhteiskunnan rahoista.

Itse yritin apurahaa yli 60 kertaa eri paikoista! Aina oli tyhjää pyydettäessä. Koko tuotantoni on ollut siis yhteiskunnalle ilmaista, mutta se on tuottanut yhteiskunnalle ALV:t ja suorat verot kirjakauppamyyjän tilistä, kirjakuormakuskin palkasta, siihen painokoneen hoitajan tiliin. Kirjojeni yksi tuhoamisen syy oli juuri mielipuolinen ja sairasluonteinen apurahapolitiikka.
On henkilöitä, jotka saavat 12 000 apurahaa ”runokirjan suunnitteluun”. Seuraavana vuonna he saavat 12 000 ”runokirjan kirjoittamiseen”.
Sittemmin sitä runokirjaa ja siihen liittyvää toimintaa yhteiskunta tukee erilaisiin seminaareihin, kouluille menevään tutustumistilaisuuksiin ja vielä hankintamenoihin lukupiireihin. Se runokirja voi maksaa yhteiskunnalle 100 000 euroa kaikkine hulluine näkyvyys-, markkinointi-, järjestelykuluineen! Kustantajalle se ei luultavasti tuota mitään. Kirjavälitys saanee jotakin, samoin BTJ. Lopulta kahden vuoden päästä se kirja on Kirjatorilla a’ 5 euroa!

Olisin iskelmäsanoittajana paljon rikkaampi. Silloin, kun se kiinnosti iskelmärintamalla lyyrinen ja loppusointuinen lyriikka ei ollutkaan enää haluttua. Loppusoinnuttomaan räppiin en osaa mennä. Lopuksi nämä viime vuosien iskelmät ovat sanoitukseltaan, joko merkityksettömiä, tai pyrkimykseltään tajunnanvirtaa herättäviä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mikä oli tuotantosi bestseller ja kuinka paljon sitä myytiin?

Aulis Saarijärvi

Näin digiaikaan on ensimmäinen painos se, mitä kuviteltuihin tilauksiin tehdään. Yleensähän noin 500 kpl on koemäärä.
"Milosevicin sotapojat" ja "Kumeliuksen asioilla" myivät itsensä suunnilleen kustantajien mukaan loppuun.
"Pesänsuolaiset" on kahden eri kustantajan tuotteena. Toisen todellista myyntiä en tiedäkään. Siitä tulikin suunsoittossa ongelmaa. Toinen oli 1 000 kpl.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Joku puolestaan oli mielettömän ihastunut Jari Tervon kolumniin ja näppäili innoissaan :

” Jari Tervo on runkku.”

Piti kuulemma olla ”kunkku”.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

Tervo herättää intohimoja. Ei ole ensimmäinen (tokko viimeinenkään) kerta, kun hänestä tälläkin foorumilla keskustellaan. Siteeraan itseäni muutaman kuukauden takaisesta keskustelusta (http://kreiviolaf.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260410-...):

"Jari Tervo on sosiaalisesti täysi törppö ja surullisen kuuluisa känniääliö, jolla ei juurikaan olisi varaa halveksia jonkun Teuvo Hakkaraisen kaltaisia perussuomalaisten ns. reppanaosaston edustajia; lisäksi Tervolla on aivan ylimitoitetut käsitykset itsestään yhteiskunnallisena ajattelijana - tai ylipäätään ajattelijana. Mutta onko häntä syytä tämän takia taiteilijana dissata? Minusta ei. Hän nimittäin on kuin onkin hyvä kirjailija. Kyllä minä häntä luen, vaikka pidänkin häntä ihmisenä halveksittavana ja intellektuellina keskinkertaisena.

Toisaalta Tervo itsekin lukee hyviä kirjailijoita näiden poliittisesta väristä viis. Hän on jossain ylistänyt mm. Célinea, joka ilmaisi vahvoja natsisympatioita ja toimi lisäksi kollaboraattorina saksalaisen miehityshallinnon kanssa. Minustakin on Céline on nerokas, vaikka en hänen yhteistoimintamenneisyydestään erityisemmin pidäkään. Fascisti Luigi Pirandello on toinen suosikkini. No, minulla ei ole mitään italialaistyyppistä fascismia vastaan, joten Pirandello ei oikein sovi tähän yhteyteen.

Mutta Gabriel García Márquez sopii sitäkin paremmin. Tämä latinalaisamerikkalainen kommunisti ja Castron kaveri on poliittisesti minulle äärimmäisen vastenmielinen tapaus, mutta ei se estä minua nauttimasta hänen kirjallisuudestaan; Márquezin magnum opusta eli "Sadan vuoden yksinäisyyttä" voi lukea kerta kerran jälkeen uudestaan, sillä teoksen uhkea ja värikylläinen maaginen realismi ei hevillä tyhjene. Miksipä en siis lukisi Tervoakin hänen poliittisesti korrekteista typeryyksistään piittamatta niin kauan kuin hänen kynänsä juoksee. Vaikka hänen mittavaan tuotantoonsa mahtuu heikompiakin töitä, niin kokonaisuutena ajatellen hän on nykykirjallisuutemme kiistattomia huippuja."

Toimituksen poiminnat