AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Olin 44 vuotta sitten suuri tupakkasankari!

Sätkät suussa me olimme rohkeimmat kuvien urokset, joita naaraan pupilit tiukan pyöreinä katsoivat sankareina. Muutakin heissä kosteasti tuijottaessaan esiorgussa tapahtui kuvan tarkoituksessa. Kuvalla lisättiin tupakan ostamista!

 

Sätkät suussa me saimme lähes lyödä, tappaa, naida, ajaa postitalon ohi sataa ja nauraa vapautuneesti sininen savu suusta helskyen. Sätkät tekivät meistä VAPAITA! Sätkä sai meissä menestyksen ja sen VAPAUDEN näkymään impivaaralaisille tolloille kateutena.

 

Olin sinistä taustaa vasten juuri täysi-ikäiseksi tullut hymyilijä tupakka-aski kädessäni ja sätkä suupielessä talvivaatteissa. Taustaan liitettiin sitten labrassa luminen tunturi. Minä olin 1974 tupakkamainoksessa! Minulle maksettiin kuvistani 560 markkaa. Lisäksi sain pitää mainospuseron ja sen mainoskarvalakin!

 

Oli tupakkatehdas, jonka tuotteita käyttivät miehet, laivan-, ja lentokoneen kapteenit ”joihin luotetaan”. Me olimme se toinen, jonka polttajat olimme vapaita ja vastuussa vain itsellemme. Amerikan M-mies vain aina ratsasti preeriaa polttaen ketjussa sitä M-tupakkaansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Nykyään taitaa sananvapaus olla meidän yhteiskunnassamme sen verran rajoitettu, että tuollainen mainonta ei enää olisi laillista. Hirveä diktatuuri kun ei jokainen saa sanoa ihan kaikkea mitä haluaa...?

Aulis Saarijärvi

Kokeilen vielä rajojani. Olen erilainen nuori!

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Oliko se Boston-mainos, joka meni suunnilleen näin:
Miehet jotka menevät, näkevät ja tekevät, vetävät ne väkevät, rykivät ja räkivät…

Aulis Saarijärvi

Ei. Tämä nimi luki Ferrari F1 autojen takasiivessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

North State mainos oli tuo: Miehet, jotka menevät, tekevät ja näkevät, vetävät ne väkevät ...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

Veikkaisin että viittaat Nortin (North State) mainokseen.

¨¨¨¨¨¨¨¨

Kädenojennus kaikille yli 40 vuotta polttamatta olleille.

Aulis Saarijärvi

Röökimainoksissa oli vielä 1960 ja 1970- luvun alussa tunnetuimmat näyttelijämme ja julkisuuden ihmiset. Minä olin siksi, että naamavärkkini sopi jonkun mainospsykologin mielestä juuri talviröökaajaksi tunturiin.
Muistikuvissani on Taisto Kalevi Sorsa piipputupakkamiehenä, Tauno Palo vetää Smartia, Timo Mäkinen imee Kentiä ja Eino s Repo Klubia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#6
Hyvä.
Enpäs muista ennen nähneeni.

¨¨¨¨¨

Nyt tulee kyllä mieleen, että koska tupakan mainostaminen on kielletty, niin onko se kuitenkin youtubessä sallittua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyseistä merkkiä ei enää ole kaupan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Miehet sen tietävät että Nortti on täyttä tupakkaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9

..... niin ja _vihreä_ ennen kaikkea.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Muistetaanko vielä Milton- merkkinen tupakka. Sitä myytiin normaalissa 20 savukkeen pahvirasiassa. Askin kylkiin oli painettu "Milton" sanoja niin paljon kuin mahtui. Sitten järjestettiin yleisökilpailu kuinka moneen kertaan ko sana rasiassa esiintyi.

Muistaakseni asiasta tuli jonkinlainen riita, että kilpailu oli laiton tai ainakin epäreilu. Vastauksia ehdittiin lähettää tuhatmäärin eikä palkintoja jaettu.

Joku kirjoittikin lehteen että kilpailun todellinen voittaja oli Posti, muut saivat nuolla näppejään.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#15

Juuri tuosta oli kyse. Itse en tuolloin vielä polttanut, mutta faija poltti.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eipä tarvinnut kauan selailla Suomen Kuvalehden vuosikertaa 1921, kun numerosta 39 osui silmiini mainos

"HT Tupakat ovat parhaat - Helsingin Tupakkatehdas O.Y."

Kuvaan oli aseteltu pakkauksia: Golden Star, Golden Cross ja Sampo; kaikki piipputupakkana. Sauhuava piippu ilmoituksen pääkuvana alleviivasi viestin!

Jatkoin vuosikerran plaraamista, ja numerosta 15 löytyi

"Polttakaa Tilaus & Olympia savukkeitamme - F: Sergejeff'in Tupakkatehdas O.Y." Ei kuvitusta, vaan vaativa imperatiivi, ja onhan savuke toki aivan eri asia kuin irtotupakka.

anita frisk

Työmies, Pilli-Klubi, menthol-Meil, Virginia, olihan noita laajasti mainostettuja merkkejä vaikkakin Boston (vain viikkorahaa saaville teineille suunnattuja pikku-Bostoneita unohtamatta) ja kummankinväriset nortit listoilla ykkösinä keikkuivatkin, ennen mallumiesten Suomen-valloitusta. Työmiestä sattuneesta syystä poltettiin puisella holkilla, jota yhtä ja samaa käytettiin suurinpiirtein hautaan asti. Pilli-Klubi oli ohut kuin henkäys ja puolet siitä oli pahvista imuketta joka vetistyi ensimmäisestä blossista. 60-luvulla vasemmistointellektuellit käyttivät - arvatenkin korostaakseen 1930-lukulaista dekadenssiaan - tietenkin glutsia eli keikailevaa imuketta.

Mutta toisin on nyt. Terveellisemmin. Ainoa asia jossa Suomen ei tarvitse noudattaa EUn säännöksiä vapaasta tavaroiden liikkuvuudesta ovat savukkeet. Niitä ei saa tuoda yhtään sen monempaa kuin ennen EU-jäsenyyttäkään, kansanterveyssyihin vedoten. Paitsi jos askeissa on suomen- tai ruotsinkieliset varoitustekstit, ikävien kuvien lisäksi. Olen yrittänyt kysellä tiedemiehiltä että miten juuri nämä kaksi kieltä poistavat kaiken nikotiinin, syanidin, tervan ja muut haitalliset yhdistelmät savukkeista, mutta en ole toistaiseksi saanut vastausta. Olisiko blogistilla tietoa?

Kuumana käy nyt keskustelu tupakoinnin kieltämisestä uimarannoilla koska lapset voivat nähdä ja haistaa jotain sellaista jota vanhempansa eivät hyväksy - eiköhän niillä penskoilla rannalla ole muuten ihan muita kiinnostuksen kohteita kuin tuntemattomat aikuiset. Mutta läpi tulee tämäkin kielto menemään koska joku pöljä byrokraatti jo kiirehti sanomaan että uimarannat eivät ole uimarantoja vaan "lähiliikuntapaikkoja". Ja Pekka Puskahan ilmoitti että Suomi on non-smoking country viimeistään vuoteen 2030 mennessä mikäli se hänestä riippuu. Niin. Kuka haluaa yhteiskunnan joka riippuu Pekka Puskan varassa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jos Pekka Puskan ohjeita seurattaisiin, suomalaisten eliniän odotus putoaisi vähintään viidellä vuodella ja elämästä tulisi niin tylsää, että kukaan ei kovin kauaa haluaisikaan elää.

Toimituksen poiminnat