AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Keksijä, keksintö, Keksijän, keksintö!

Keksinnöt? Kai ostetaan/otetaan valmiit keksinnöt mielellään ulkomailta käyttöön Suomalainen ihminen, kun tekee mekaniikkaan, sähkötekniikkaan, kemiaan tai muuhun tekniikkaan alkukeksinnön, niin ei se saa täällä Suomessa suomalaiselle mitään apua!

Ei se saa apua Tekesistä, Sitrasta, innokeskuksista, eikä ainakaan pörssiyhtiöistä, joihin kaadetaan valtion verorahaa kolmatta sataa miljoonaa nimikkeissä ”innovaatiotuki, keksintötuki, kehitystuki, uusien mekanisointien tuki, tutkimustuki ….. prototyyppituki”.

Mihin keksintöihin korkeakoulujen ja yliopistojen saama kymmenet miljoonat pimitetään? En lukemallakaan löydä niiden vuosikertomuksista juurikaan mitään järkevää saadun aikaan vuodesta 1992. Voi olla henkiin herätetty asia 1950- luvulta, joka todettiin torsoksi. Meillä siihen kuitenkin ”hyvissä olosuhteissa ja henkilökemiassa” valutetaan 8 miljoonaa vuodessa! Maa- ja mettätieteen tutkinnassa tämä toistuu vuodesta toiseen.

Meitä kirjoittaa tänne nähdäkseni kolme muutakin, joilla keksintöineen on ollut minun kokemukseni, että tyhjää saa pyytämättäkin.

Suomalainen keksijä saa viedä vaikkapa Keksintösäätiöön toimivan ikiliikkujan pöydälle. Hänelle tarjotaan sopimusta, että

”Otat henkilökohtaiseen vastuuseen kaikki tulevat projektin riskit, alkukulut, toisen, kehitetymmän prototyypin valmistuksen, sitten tulemme mukaan rahoitukseen 84% osuudella yhtiön omistajina ja otamme 65% kaikesta tulevasta liikevoitosta 90 vuoden ajan!”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Et keksi, mitä en keksisi" oli Pelle Pelottoman mainoskyltissä aikoinaan.

Kuten Aulis jo mainitsikin, keksintöjen hyöty valuu poikkeuksetta porvareille, eli Pellen tapauksessa Roope Ankalle.

Käsittääkseni läntisessä maailmassa menestystuotteen keksijät ovat yleensä miljonäärejä. Nykyisin vain alkaa olla entistä hankalampaa keksiä mitään, kun kaikki on jo keksitty.

Ainahan sitä kuitenkin voi kokeilla "haiallasta" jos vaikka saisi enkelirahaa.

Ehdot niissäkin diileissä tosin ovat Auliksen mainitsemaa tasoa.

Aulis Saarijärvi

Patentti, tavaramerkkisuoja ja hyödyllisyysmalli ovat jotakin, mitä niitä hakematon ei voi käsittää! Niissä on yhdistetty satiiri, huumori, byrokratia, ironia ja hulluus yhteen laitokseen. Ei saa näyttää! Ei saa kertoa! Pitää kuitenkin näyttää ja kertoa on lakiteksti!
Tavaramerkkisuoja on viisi vuotta ja periaatteessa saattaa Suomessa jotakin suojata. Patentti EU:n maihin on siinä ja siinä, että jossakin mekaniikan asiassa suojaa, jos yhteistyökumppanina Suomessa on Suunto, Wärtsilä tai Outokumpu.
Muuten kaikki on pelkkää petosta. On toisten keksimän hyödyttämistä Aasiassa, sekä nyt taas jo USA:ssa, jossa paikallinen hyödyllisyysmallin laki muuttui helpommaksi kopioida toisen osapuolen kokonaisuudesta osaratkaisu.
Autokin on monen osaratkaisujen summa toimiakseen. Niitä voi poimia toisten keksinnöistä omalle liukuhihnalle kätevästi.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

”Otat henkilökohtaiseen vastuuseen kaikki tulevat projektin riskit, alkukulut, toisen, kehitetymmän prototyypin valmistuksen, sitten tulemme mukaan rahoitukseen 84% osuudella yhtiön omistajina ja otamme 65% kaikesta tulevasta liikevoitosta 90 vuoden ajan!”

Näinhän se menee, siinähän sanotaan selvästi että rahat on kulloisenkin organisaation ylläpitämistä varten, niinkuin tuet ja avustukset yleensä, ei keksijää eikä yrittäjää varten, pitää turvata myös se ettei keksijä vaan missään tapauksessa hyödy keksinnöstään.
Keksintö on hyödynnettävä kokonaan muualla kuin tukien ja avustusten jakajien kanssa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos haluat rikastua keksinnöllä, keksi jotain sellaista minkä voit itse hyödyntää ja tehdä rahaa. Aiheen opettelun voi aloittaa katsomalla "Leijonanluola USA" tai muuta vastaavaa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että USA:ssa patentit toimivat, kiitos ahneiden, tehokkaiden ja provisiopalkalla (30-50%) työskentelvien juristien.

Mainittakoon se, että itse hyödynnän omissa bisneksissäni omia keksintöjäni. Kun olin toisella palkkatyössä, firma teki keksinnöilläni miljoonia, itse sain palkkaa, ei valittamista.

Toimituksen poiminnat