AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Nalle marxisti oli rehellinen

Marxisti-Wahlroos kertoi pari vuotta aikaisemmin koko kaamean totuuden kerrankin kaikille. Kansasta on todellakin 80 % tyhmää, ylityperää ja ahtaalla putkimaisella kyvyllä ympäristöään, tai tapahtumia seuraavaa. Siitä on osoituksena kaikki nämä blogit, jotka ovat täynnä niiden 80 % heittoja, rääkäisyjä ja 1 000 vuotta vanhoja luulovitsejä, joita uusina viskotaan.

 

Sitten otetaan esille se wahlroosilainen totuus. Se on yhden wahlroosinlaisen totuus -yhdestä aivosta, yhdestä suusta ja yhden asiansa puolesta. Se yksi asia on raha! Björn Wahlroos on ihminen, jolle vain raha ja valta on tavoiteltavaa, ihmisarvonkin yli menevää todellisuuden huumetta. Heitä on ollut ihmiskunnassa jo 6 500 vuotta. Monista heistä tunnetuista on tehty historian sankareita, suuria keisareita ja päälliköiden päällikköjä, vaikka he vain ryöstivät satojentuhansien muiden tuskalla ja vaivalla ponnistelemaa työtä ja sen tuloksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Niinpä.
Maailmanlaajuinen pankkikriisi syntyi Roubinin mielestä siitä, kun pankkeihin palkattiin "liian älykkäitä" nuoria, koulutettuja asiantuntijoita, jotka kyllästyivät perinteiseen laina-tuotteeseen. He alkoivat kehittämään virtuaalirahaa, johdannaisia rahasta ja seurauksena koko maailma on velkaantunut kurkkuaan myöten.

Aulis Saarijärvi

Rationaalisen valinnan teoria on konfliktiteoria, joka on ollut vallalla nyt 30 vuotta, painottaa velan olevan kasvun edellytys. Tämä teoria painottaa ryhmien, valtioiden, mutta myös yksilöiden ristiriitaisia intressejä. Se ei ole lainkaan kiinnostunut yhteiskunnan yhtenäisyyttä ylläpitävistä mekanismeista.
Tämä voidaan tietysti laskea behavioraaliseen politiikan tutkimukseen ja toteutuksen. Nämä teoreetikot tekevät ennakko-oletuksia ihmisen asenteista. Heti pyrkivät niistä loogisesti muodostamaan yleisen teorian uudelle odotukselle velan avulla.

Tästä syystä USA on maailman velkaisin valtio. Kiina tavallaan omistaa USA:n tuotantolaitoksia ja liittovaltion omaisuuden. Toisaalta USA on käynyt kaikki viimeiset kolmenkymmenen vuoden 18 sotaansa velkarahalla. Kiina on niistä rahoittanut kaksi Irak-sotaa, Afganistanin, Syyrian, Persianlahden yms sodat.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Se, kuinka älykkäältä "tavallinen kansa" tai kansa keskimäärin vaikuttaa, riippuu tietysti tarkastelijan näkökulmasta eli tarkastelijan omasta älykkyystasosta.

Kansan keskimääräinen älykkyysosamäärä on 100 (määritelmän mukaan), idiootin ÄO on noin 2/3 alempi kuin kansan keskimääräinen ÄO. Jos siis tarkastelijan oma ÄO on 150, niin on jossain määrin ymmärrettävää, että keskinkertaisella älykkyydellä varustettu kanssaihminen voi vaikuttaa idiootilta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Aulis Saarijärvi

Janne, korjatkoon joku, jos muistan väärin.
Wahlroos teki tämän saman sanonnan uudelleen Porin jässien "Suomen älykkäimpien keskusteluteltassa" satojen korvaparien kuullen ja suiden nauraen hyväksyntäänsä.
Alkuperäinen oli suljetussa lehtihaastattelussa Ruotsissa.

Kaikkihan olemme melkein päämme täyteen saakka kohdusta koulukoneistojen kautta toisten opettamia, toisten käskemiä ajatteleman. Hyvin pieni osa meistä on sinnikkäästi etsinyt muutakin tietoa ja pohtinut, miksi se annettu yliopistotieto oli juuri sitä! Miksi tiedotusvälineet ovat 99% kaikesta samaa mieltä?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Aulis, on toki niin, että jokainen on ympäristönsä tuote. Kuvitelma siitä, että omat ajatukset ovat täysin omia tai vapaasti valittuja ja riippumattomia tms. on todellakin pelkkä kuvitelma.

Meidän ajatusmaailmamme muokkaavat varhaislapsuuden kasvattajat, leikkikaverit, opettajat, koulukaverit, se media, jota satumme seuraamaan (harva pystyy välttämään valtamedian seuraamista), työkaverit jne.

Jopa harmittomilta tuntuvien iskelmien sanoitukset aivopesevät meitä. Esimerkiksi "En voi koskaan olla onnellinen ilman sinua", "Nyt kun lähdit, elämäni on raunioina", "Sinä olet elämäni tarkoitus" jne. opettavat emotionaalista riippuvuutta muista. Ja erityisesti suomalaiseen mentaliteettiin kuuluvat tietysti tekstit kuten "Ihmisen ikävä toisen luo" ja "Tuhansien murheellisten laulujen maa".

Mainoksissa meitä aivopestään siihen, että kulutuksen maksimoiminen on elämän tarkoitus ja ainoa tapa saada osakseen hyväksyntää.

John Lennon sanoi osuvasti: "And you think you're so clever and classless and free..."

Aulis Saarijärvi Vastaus kommenttiin #6

Kaameinta on, kun äänestäjä menee sinne likaiseen ja pölylle haisevaan kopperoon piirtämään äänestysnumeroa. Miksi muuten piirtää sen lyijykynällä. Miksei tussilla? Siellä äänestäjä kuvittelee leijuvansa jossakin taivaspelvessä numeroa tehdessään.
Kuitenkin hän saa vain ennalta kaulituista, syynätyistä, valituista ihmisistä valita. Matemaattisesti eduskuntaan pääsee vähäinen osa niistäkin seulotuista halukkaista. Kuitenkin taivaallinen kuvitelma, että "Minä tein juuri äänelläni historiaa!" on niin suuri ja voimalla iskostettu meihin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

Isälläni oli tapana kuvata äänestystapahtumaa osuvasti joka kerta kun lähti äänestämään: "Mennäänpä taas veikkaamaan, kuka voittaa!"

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Elämässä pärjäämisen elinehto on elämänmittainen opiskelu eli "aivopesu". Se lienee kaiken a ja o ?
Eipä taida olla paljon vaihtoehtoja? Kaiketi maailman nerokkaimmatkin opettajat ja oppilaat vaistoineen ja oppimisineen ovat tavalla tai toisella "aivopestyjä".

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Puheet Nallen taistolaisuudesta ovat ylipaisutettua legendaa. Kyse oli lukiolaisen lyhyaikaisesta stintistä, nuoruuden kapinasta. Se haihtui harvinaisen pian, kun poika pääsi Hankenille.

Aulis Saarijärvi

Tuota kyllä sitä marxilaisuutta kesti neljä vuotta. Hän kuului Finlands Svenska Skolungdomsförbundetiin vuodesta 1969 ja Sosialistisiin taloustieteen opiskelijoihin (1971–73) sekä työskenteli SDNL:n taistolaisopposition julkaisemassa Toveri-lehdessä vielä syksyn 1973.

Taisi vasta se tohtoriväitös kirkastaa Pääomasta luetut aatteet 1979 lopullisesti ja puhdistaa ruottalaisen kansanpuolueeseen kelpaavaksi. Eikö silloin peräti professuurikin jämähtänyt käteen?

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Harri ja Aulis olette varmasti molemmat oikeassa - eli loppupeleissä Nallen taistolaisuus kai pyyhittiin hyvinkin helposti maiharin harteilta.

Muistelen kuulleeni tarinan, että Buntta-faija lupasi punaisen urheiluauton, jos poika alkaa elämään kuten niissä piireissä kuuluu elellä. Loppu on ....

Jokaisella meillä "pojilla" on ollut autokuumeemme. Itse jouduin tyytymään Solifer Export-mopoon, jonka linjakas desing on sittemmin noussut arvoon.

Tosin jos olisin saanut faijalta punaisen urheiluauton ylioppilalahjaksi, elämäni kulku olisi ollut toisenlainen, ei ehkä parempi, mutta erilainen - varmasti.

Erilaisuus ei ehkä olisi johtunut niinkään punaisesta autosta, vaan siitä, että faijalla olisi ollut varaa lahjoittaa sellainen. Tuolla on vaikutusta, ainakin elämän alkupeleissä - loppupeleistä en osaa sanoa mitään.

Yhtä asiaa ihailen Nallessa ja se on se loputon itsevarmuus - siinä on jo jotain "ylimaallista" meidän oloissa.

Toimituksen poiminnat