Rakastan Ruottia ja sen kansaa … tai no, ei väliä sittenkään

Sotalapsia jäi parantamaan 1940 jo silloin regeneroituneen Ruotsin kantaväestöä. Se oli niin hyvää ainesta, että muistammehan 1960- luvulta ruottalaisten ostaneen suomalaislapsia. Suomessa jopa liikkui ostajia ja lehti-ilmoituksia lapsettomille ruottalaispariskunnille lapsia syrjäseutujen ahdingossa olevilta yksinhuoltajilta yms. Silloinen Ruottin hallituksen sosiaaliministeri piti toimintaa kannatettavana. Oli itsekin ostajien joukossa.

 

Samassa Ruotsissa oli vielä 1960- luvulla Tornio-jokilaakson kouluissa ehdoton suomenkielelle, tai oikeastaan mejänkielen puhumattomuuskielto. Välitunnilla opettajat jopa hakkasivat oppilaita mejänkieltä kuullessaan. Tästä kirjoittivat paikalliset lehdet pohjoisessa. Olof Palme, tämä jumaloitu rauhan ja oikeudenmukaisuuden mies, jopa valehteli asiasta Urho Kekkoselle vierailunsa aikana. Palme väitti olevansa tietämätön mejänkielestä ja jotenkin sen ongelmista pohjoisessa. Niistä Tukkisaarenkin omat sossulehdet peitellysti kirjoittivat.

 

Talvisodan vapaehtoiset olivat rintamalla enemmän vitsi, kuten isäni ja kaksi setääni kertoivat. Ruottalaisankarit pasteerasivat valkoisissa turkeissaan tiellä ja vaivoina juoksuhaudoissa. Heille piti olla tulkki ja nuotionsytyttäjä mukaan. Vielä niitä piti tykistökeskityksissä erikseen erityissuojella takalinjoilla ja pitää korsuissa piilossa.

 

On suurta valetta koko englantilaisten ja ranskalaisten vapaaehtoisten valtavat sotasankarikertomukset. Eiväthän kaikki englantilaiset halunneet Helsingin hotelleista rintamallekaan! Helsingissä oli kiimaisia naisia rutkalti tarjolla. Myöhemmin samat naiset vaihtuivat sitten saksalaisia nautintoja varten.

 

Tage Erlander lienee niitä harvoja järkipäisiä poliitikkoja Ruotsissa, joka uskalsi kertoa suoraan muistelmansa kirjoittajalle yhden asian. Hän paljasti Wallenbergien suvun petollisuuden, kun se 1940 pyrki kiireellä saamaan Suomi -omistuksistaan rahaa sotaa käyvältä Suomen valtiolta, pelätessään Stalinin sosialisoivan hänen teollisuusomaisuuden valtaamisen jälkeen.

 

Tage myös myöntää, että jokainen kuollut suomalaissotilas, joka pidätti puna-armeijaa olisi maksanut Ruottille NL hyökkäyksessä viisitoista kaatunutta, muutaman kuukauden päästä, jos Suomi olisi romahtanut 1940.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu