AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Kirja on tuottoisa valtiolle -vain viina tuottaa paremmin

Kustantamoissa pyörivät keski-ikäiset ovat ”Kustuja”. Eivät siis kustannusvirkailijoita, eivätkä kustannustoimittajia, vaan kustuja, kuten heidän oma järjestönsäkin mainostaa. Siinä keski-ikäisessä maisterilaumassa on käsikirjoitusten sensuuri ja seula. Nämä määrittelevät suomenkielisen kirjallisuuden. Miten se menee, putoaa ja velloo myyntitunkiossaan.

Tämän päivän kustut hylkäisivät armotta Kiven, Canthin, Pakkalan, Linnan, Onervan ja Päätalon epäseksikkäinä kirjoittajina. Kustantamojen aatemaailmaa pitää 40 - 60 vuotiaat maisterit ensirintamassa, niin tulos on, mitä on. Sellaista homogeenisyyttä ei ole missään muussa taiteen alassa, kuin kustannuskustujen maailmassa. Onhan siellä muutamia uroksiakin, jotka piipittävät ja kiekaisevat lauseen viimeisen sanan kuin DTMssä istuessaan.

WSOY ja Sanoma aikanaan mainostivat Jari Tervoa supersuurellisesti. Ensin oli puolen sivun -siis HS etusivulla naamamainos- ja uutuuskirja, sitten oli pitkin viikkoja ennen isänpäivää ”henkilöhaastatteluja” siitä sitten viikoittain joulumyyntiin saakka pikkuisia ”arvosteluja ja kannanottoja lapsuuden Rovaniemestä”. Sellainen mainosbudjetti maksettuna olisi luultavasti pari satatuhatta euroa! VeroYLE piti vielä viikoittain 60 minuuttia Tervoa esillä.

Meillä on Pohjoismaiden suurin kirjastosta lainausmäärä päär asukas, mutta Pohjoismaiden pienin kirjailijoille maksettava korvausbudjetti. Siihen ei ruåttinkielinen väestönosa vingu tasa-arvoa, vaan on ollut 20 vuotta jopa jarruttamassa systeemimuutosta hallituksessa ja eduskunnassa.

Siitä kirjasta on valtio suurin hyötyjä 8% alvinaan ja myöhemmin myyntivoitosta verottaen. Lisäksi valtio saa veronsa kirjapainon tuotosta, henkilökunnan suorista veroista ja koko kirjakauppaketjun pyörimisestä.

Sitten saa se kirjakauppaketju seuraavat rahat. Maa on melkein monopolissa kirjatukkukaupan kanssa, niin meno onkin sellaista. Kaksi suurta ketjua myy yli 70 % kaikesta kirjallisuudestamme ja toinen omistaa lisäksi tukkuportaan, niin meno on menoa. Eniten hyötyy kirjasta se, joka ei tee mitään! Kirjailija saa alvittomasta kirjan kustannushinnasta 11 – 17 % riippuen tekijän luonteensa ja nimestään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat