AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Tarzanin kotikylän kurjuus on kohta saavutettu Suomessakin

Kehitysapu kuuluu samaan tuhnupieruiseen aatemaailmaan, kuin raittiusliike ja pakolaisjärjestöt. Rahaa kuluu kuin YLE:en! Hyvillä toimipaikoilla istuu ihmisiä eläkkeelle saakka tekemättä muuta, kuin vahinkoa ja kuluttamalla verorahaani. Katsokaa kehitysapuun liittyviä valtion maksamia järjestöjä! Niissä on ylin johto istunut jo 35 vuotta, tietäen, että aina löytyy budjetista rahat pyörittämiseen Helsingin keskustassa palatseissa toimintaa. Suomi saisi haljeta, mutta kehitysapuun löytyy rahat!

Ihminen oppii helposti tekemään oman tarpeellisuutensa tarpeellisuuksien yli tarpeelliseksi. Niin on kehitysapuohjelmien kanssa puuhastelevat saaneet niskalenkin ja takavyön rahasäkeistä ja kaikki toistuu vuodesta toiseen. Vaihtelua tuo se seikka, että ulkoasiainministeriön kehitystyöosastoilta, sen monilla toimistoilla ja järjestöillä helmi- ja tammikuussa lähdetään ”katsomaan aikaansaannoksia” päiväntasaajalle kuukaudeksi. Se on kiva loma pois pakkasesta. Päivärahatkin juoksee gutaa tehden viiden tähden hotellissa maleksien.

Rehellistä arviota Tansanian tilanteesta ei uskalleta tehdä, eikä julkaista. Meille riittää, että entinen presidenttimme on”Afrikan Suuri Leijona Kuningas” ja Tansanian vallanpitäjäsuvun läheinen valkoinen mies. Ketään ei todellisuudessa kiinnosta tietääkään, mitä meidän ihmisemme siellä puuhaa, tai kuluttaa aikaansa verorahoillamme. Joskus valtion tilintarkastajien joukkoon on päässyt sekin tarkastaja, joka kirjoituttaa mielipiteensä Tansaniaan laitetuista kymmenistä miljoonista yhden toimintavuoden aikana. Sellainen tyyppi ei ole seuraavassa kokoonpanossa enää mukana.

Ilkka Kanerva lähti Ahon hallituksen ministerinä suurella ihmisjoukolla -oliko 39 naamaa ”tutustumaan Suomen kehitysapukohteisiin”. Takaisin tultiin ruskettuneina. Ainut ilkeä kommentti oli Seutulassa lehtiväelle suunnilleen: ”Uskokaa, mutta siellä oli aurinkoista ja lämmintä! Lähtömaassa oli jo aamusta plus kolmekymmentä!” Ei sitä kukaan sitten osannut julkisuuteen mitään kirjoittaa, eikä saanutkaan kertoakaan.

Näitä valtuuskuntia ja muita keksittyjä tarkastusmatkailijoita lähtee kehitysavun nimissä Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikan valtioihin jatkuvana virtana. Kukaan ei kysy, mitä hyötyä niistä on! Juuri kerrottiin, että lukioita ja ammatillisia kouluja suljetaan Suomessa, että valtio säästää 30 miljoonaa. Sillä kolmellakymmenellä miljoonalla ei kaikki kehitysavun nimissä tehdyt seuruematkat tule maksetuksi tältäkään vuotta! Meillä sentään koulutus rapistuu ja kohta ollaan samalla tasolla muussa infrassa, kuin Tarzanin kotikylässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kehitysapu ei ole myöskäön hyväksi sille valtiolle, jolle kehitysapua annetaan.

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/1...

Ainoat varmat hyötyjät ovat tosiaan kohdemaan korruptoitunut hallitus ja lähtömaan korruptoituneet järjestöt.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Mehän ollaan kehitysavun suhteen jo siirrytty uuteen toimintamuotoon, jossa autettavat tulevat Eurooppaan täydentämään meidän osaamispotentiaaliamme. Jostain syystä tuo vanha kehitysapumuoto, jossa rahaa syydetään 3. maiden häthätää pystyssä pysyville hallituksille, on jäänyt voimaan.

Kuinka koko kehitysapuidea on saanut alkunsa? Eikö ole rasismia se, että ajatellaan: "että ei se viidakon asukki pärjää omillaan, vaan pitää mennä auttamaan". Olisikohan länsimaitten kehitysmaiden asioihin sekaantumisen taustalla olleet ihan jotkin muut pyrkimykset, joiden aiheuttamia ongelmia on sitten lähdetty paikkailemaan humanitääristen ohjelmien nimissä? Taustalla on ollut länsimaissa valtaapitäneiden ahneus ja kolonialismi. Ensin otetaan haltuun siirtomaa, jonka luonnonvarat laitetaan myyntiin paikallisella orjatyövoimalla, jota paikallinen lahjottu ja asein varustettu heimo X avuliaasti tuottaa. Sitten heitetään pommit niskaan, kun muu väestö uhkaa ottaa luonnonvaroja haltuunsa kukistettuaan ensin heimo X:n. Lopulta katkerista heimosodista aiheutuvaa nälänhätää lähdetään lievittämään länsimaitten köyhiltä ja hyväuskoisilta kerätyillä rahoilla.

Toinen aspekti kehitysapua vastaan on omien maiden kurjistuva tilanne. Koko ilmiö on osa "läntinen hyvinvointivaltio"-hybriksen epätoivoista ylläpitämistä ja nostalgiaa, joka ei kansan syvien rivien parissa ole ollut viime vuosina erityisen suuressa huudossa. Jossakin vaiheessa tummahipiästen lasten kuvia täynnä olevat esitteet alkavat vain menettää tenhoaan, koska nälkäisiä suita alkaa löytyä lähempääkin. Tai sitten ei edes niitä nälkäisiä suita näy, koska täkäläisillä vanhemmilla ei ole edes varaa tai aikaa niitä tähän maahan saattaa, kas kun meillä hyvinvointivaltiossa toimii hyvin tuo perhesuunnittelu ja erilaiset yhteiskuntarakenteelliset seikat ehkäisevät tehokkaasti liikapopulaation tuotantoa.

Onneksi Donald Trump tekee nykyisin hyvää työtä ja on hyvää vauhtia ajamassa USA:m rahoitusta YK:lle ja sen alajärjestöille alas. Tämä on suunta, johon eurooppalaisetkin valtiot yksi toisensa jälkeen tulevat yhtymään. Jossakin vaiheessa realiteettien pakottamina.

Aulis Saarijärvi

Seemiläisten paimenten novellikokoelman käskytieto, että kaikkien maan kansat pitää pakolla ristintappopuun uskontoon alistaman, lienee se suurin syy.

Ulkoasianministeriön kehitysapuosaston koko kaikkine toimistoineen ja erilaisten valtioapujärjestöjen henkilökuntavahvuus kaivamani tiedon mukaan on 3 000 ihmistä!
Ajatelkaamme sitä! Ajatelkaamme lisää tunnetuimman sen henkilön, Pekka Haaviston, roolia näissä kemuissa. Hän, joka ei ole koskaan ollut "kunnon työn" nettoveronmaksaja, vaan saa ruhtinaallisen toimeentulonsa kansanedustuslaitoksen ja juuri ulkoministeriön sisällä kehitysapuhykerryksestä. Kallis ylioppilaspoika Suomelle sadoilla matkoillaan kaikkalle -ei minkään vuoksi!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tarzanilla ei ollut varsinaista kotikylää, koska hänet kasvattivat suuret ihmisapinat. Aikuisiällä hän sitten muutti Janen kanssa puuhun sijoitettuun Bungalowiin. Tarzanin nuoruuden suurimpia huveja oli hiipiä alkuasukkaiden (apinoiden kielellä gomangani) kyliin ja pelottaa heiltä ns. pas..t housuun. Joskus Tarzan pudotti liaanin pahaa-aavistamattoman alkuasukkaan kaulaan ja kiskaisi tämän puuhun roikkumaan.

Me maksamme kehitysapua Tarzanin ja muiden valkoisten miesten pahoista teoista miettimättä sitä, että kehitysavun vastikkeeton jakaminen on pahinta, mitä valkoinen mies voi gomanganille tehdä.

En minäkään vaivautuisi, jos banaanin saisi noukittua suoraan puusta selällään maaten.

Aulis Saarijärvi

Tarzan jo tarkoittaa nimenä "valkoineniho". Kyllä hänellä oli lapsuudessa kotikylä merenrannalla, jossa äitipuoli "Kala" apina hoiti.
Tarzan, varsinaiselta nimeltään John Clayton III, brittiläisen lordi Greystoken poika, jätetään laivakapinan seurauksena vanhempiensa kanssa vauvaikäisenä Afrikan rannikolle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kehitysapu on ihan hyvä asia, sillä se estää omaatuntoa kolkuttamasta niiden rikkaiden osalta jolla sitä omaatuntoa on. Sellaiset ihmiset joilla ei omaatuntoa ole, eivät tietenkään tarvitse mitään lievitystä niihin omantunnon kolkutuksiin joita tietoisuus kanssaihmisten kärsimyksistä aiheuttaa niissä ihmisissä joilla sitä omaatuntoa on.

Kehitysapu ei siis hyödytä niinkään niitä köyhiä, joihin kehitysapu kohdistuu, vaan ennenkaikkea niitä rikkaita joilla on omatunto. Niitä rikkaita jotka ovat vailla omaatuntoa, kehitysapu ei tietenkään helpota, vaan se päinvastoin suuresti harmittaa näitä kylmäsydämisiä ihmisiä.

Mitä avun tehokkuuteen tulee, niin tietenkin olisi parempi että se organisoitaisiin mahdollisimman tehokkaalla tavalla, niin että mahdollisimman suuri osa avusta kohdistuisi oikealla tavalla ja siinä saavutettaisiin mahdollisimman suuri tehokkuus.

Mikäli näin ei ole, syy voi olla siinä että ne ihmiset jotka pystyvät hoitamaan asioita hyvin ja tehokkaasti, eivät välttämättä hakeudu niihin hommiin, vaan ihan muualle.

Aulis Saarijärvi

Kumpa se kolkuttaisi omien vanhusten ja vaivaisten parannettavaan hoitoon ja olemiseen yhtä paljon, kuin Afrikan Tarzan kylän vanhuksiin. On kirottua, että jokin ihmisryhmä 9 000 kilometrin päässa koetaan paremmaksi yli-ihmisroduksi, kuin omat vanhemmat!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"On kirottua, että jokin ihmisryhmä 9 000 kilometrin päässa koetaan paremmaksi yli-ihmisroduksi, kuin omat vanhemmat!"

Meidän vanhemmillamme on keskimäärin varsin hyvät oltavat verrattuna tähän mainitsemaasi yli-ihmisrotuun. Tosin voi olla että he huolehtivat paremmin vanhuksistaan, eivätkä hylkää heitä elämään yksin, tai hoitolaitoksiin, kuten tekevät ne suomalaiset, joiden omatunto ei kolkuta.

Voi olla että siellä yli-ihmisrodun piirissä vanhuksilla on parempi elämä, jos niitä ei hykätä, kuten meillä. En tiedä, voihan se niinkin olla että meikäläiset vanhukset pitävät enemmän telkkariohjelmista tai robottileluista kuin omista jälkeläisistään.

---------------

Eivät ne siellä 9 000 kilometrin päässä olevat sen parempia ihmisiä ole, ne tarvitsee vain eri asioita kuin Suomen vanhukset.

Suomen vanhukset tarvitsisivat lähinnä ihmiskontakteja ja seuranpitoa, ainakin ne jotka on seurallisia ja sosiaalisia vanhuksia.

Siellä kauempana tarvittaisiin vähän käytännöllisempiä asioita, kuten ruokaa, lääkkeitä ja vaatteita ja niitä tarvitsisivat paitsi vanhukset, myös nuoremmat, ennenkaikkea lapset.

Aulis Saarijärvi Vastaus kommenttiin #8

Olen pannut merkille, että Arto sinulla on kovin ohut ja kokematon tietopeite, mutta halukkuutta vastata ja väittää inittäen. Meidän vanhushoidosta on sosiaaliministeriön ja valviran monet tutkimukset ja raporit. Ne ovat kova ja karua luettavaa. Sinä et aku Ankoistasi sitä vain ole pystynyt seuraamaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

"Olen pannut merkille, että Arto sinulla on kovin ohut ja kokematon tietopeite!"

Olen kyllä seurannut omien vanhempieni ja appivanhempieni kohtaloita nykyaikaisessa vanhustenhoidossa. Suurin puute ei ole puute rahasta. Sitä on riittävästi. Omia varoja ei tarvitse käyttää, koska yhteiskunnan varoja käytetään heihin miltei rajattomasti.

Suomen vanhusten suurin ongelma on yksinäisyys, se että omaiset hylkäävät heidät tarpeettomina ja siksi että heidät jätetään yhteiskunnan hoteisiin. Yhteiskunta huolehtii vanhuksista kuten jostain vihannesmaasta, tunteettomasti, vailla innostusta. Eihän se hoitohenkilökunta jaksa kaikkiin vanjuksiin kohdistaa sitä inhimillisyyttä mitä vanhukset tarvitsisivat. Sitäpaitsi inhimillisyyttä ei rahalla voi edes ostaa. Vanhuuteen liittyy muitakin vaivoja joita ei voi rahan avulla parantaa.

Suomen vanhusten ongelma ei ole raha, vaan inhimillisen kohtelun puute, eikä sitä voi rahalla edes ostaa. Kehitysmaissa pelkällä rahalla voidaan saada jotain aikaan, ei vain vanhusten, vaan myös lasten osalta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Nykyjärjestelmä tuskin muuttuu niin kauan kuin avustettavien ja maksajien välissä on siitä hyötyvät välikädet. Paikallisesti toimivat organisaatiot toki pyrkivät jatkorahoitusta saadakseen näyttämään raporteissaan myönteisiä tuloksia, rahoittajan edustajat näyttämään tehneensä oikeita rahoituspäätöksiä, valvojat hyväksyvät mitä tahansa turvatakseen tuottoisat etelän lomamatkansa, hankkeissa työskentelevät suomalaiskonsultit, tavaran- ja palveluiden toimittajat ja konsultit esittävät suuria saavutuksiaan voittojensa takaamiseksi. Avustettavat ja veronmaksajat ovat tässä kuviossa sivuseikka.

Verorahoin kustannettua kehitysapua menee Suomesta sekä suoraan alueelle joko kohdehallinnon budjettirahoituksena tai suorina hanketukina. Tämän lisäksi osa avusta annetaan mm YK:n elimien kautta. Kaikissa tapauksissa voi hyvällä syyllä kysyä onko kohde tai edes tavoitteetkaan oikeita: Lähi-idässäkin on vuosikymmeniä rahoitettu ns. palestiinalaispakolaisten UNRWA:ta vaikkei järjestö ole tehnyt mitään asiakkaidensa kotouttamiseksi (toisin kuin yleinen pakolaisvirasto UNHCR) samoin Palestiinalaishallintoa rahoitetaan vihakoulutusta sisältävien oppikirjojen tuottamisessa ja terroristien tukistipendein.

Yksi perusongelmista on lisäksi se että kansainvälistä rahoitusta myöntävät tahot ovat kokemukseni perusteella kiinnostuneita lähinnä talousraporteista eikä niinkään saadaanko kentällä mitään aikaan. Eli keskitytään tekemään "oikein" sen sijaan että keskityttäisiin oikeiden asioiden tekemiseen.

Tämä ei tietty ole koko kuva kehitysavusta. Olen kentällä tavannut lukuisia aivan hyvää työtä tekeviä järjestöjä jotka eivät saa centtiäkään valtionapua miltään valtiolta vaan keräävät rahoituksensa yksityisiltä lahjoittajilta. Minulla on mielikuva että näissä tapauksissa hävikki välikäsille on pienempi kuin valtion virallisessa kehitysavussa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minulla on mielikuva että näissä tapauksissa hävikki välikäsille on pienempi kuin valtion virallisessa kehitysavussa."

Varmasti hyvää tarkoittavia ihmisiä on paljon mukana sekä yksityisellä puolella että valtioiden virallisissa kehitysapuprojektissa. Minähän en tiedä, mutta voi olla että näiden hyvää tarkoittavien ihmisten usko ihmisiin ja sinisilmäisyys, kuten myös avun tarve, johtavat siihen että nämä ihmiset tulevat hyväksikäytetyksi gangstereiden ja huijareiden toimesta ja joutuvat sitäpaitsi itse sotketuksi mukaan likaisiin asioihin joista ei ole ulospääsyä. Heistä tulee tavallaan gangstereiden panttivankeja ja kiristyksen kohteita.

Ei olisi pahitteeksi vaikka koko se henkilökunta joka tätä bisnestä pyörittää vaihdetteisiin kokonaan aina välillä, niin että nämä henkilökohtaiset suhteet roistoihin purkaantuisivat ja kiristysotteet hellittäisivät.

Tottakai se on aina niin että siellä missä raha liikkuu liikkuvat myös konnat jotka koittavat syödä kuormasta minkä kerkeävät ja korruptio kukoistaa. Nämä siteet järjestäytyneeseen rikollisuuteen voidaan poistaa vain vaihtamalla henkilökuntaa aina välillä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Eiköhän kehitysavun lähettämisestä odoteta jotain vastavuoroisuutta. Kiinaankin on viety kehitysapuna isoja tehtaita koneineen, että olisipa kiva tietää mitä noilla saatiin aikaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eiköhän kehitysavun lähettämisestä odoteta jotain vastavuoroisuutta. Kiinaankin on viety kehitysapuna isoja tehtaita koneineen, että olisipa kiva tietää mitä noilla saatiin aikaan."

Kiinalaiset harrastavat parasta mahdollista kehitysapua kehitysmaissa, perustavat sinne yrityksiä. Kiinalaiset investoivat myös Eurooppaan.

Mielenkiintoista on se miten Kiina on kiinnostunut Euroopan käyttämättömistä pelloista, ruuan alkutuotannosta siis.

Jussi Säntti

"Mielenkiintoista on se miten Kiina on kiinnostunut Euroopan käyttämättömistä pelloista, ruuan alkutuotannosta siis."

90-luvulle asti demarien agendalla ykkösenä oli noista eroon pääseminen.

Toimituksen poiminnat