AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Kohta ei kannata olla kaksivuorotyössä

Normaalisti elävältä, tuntemaltani 35 vuotiaalta mieheltä, joka asuu vuokralla Helsingin Kalliossa, käyden kaksivuorotyössä 3 400 kuukausipalkalla, jää käteen 200 – 300 euroa kuukaudessa. Nyt mikä on siis vialla? Joku kuukausi se tyyppi jopa pikavippaa satasen pari, että pääsee yli maksuistaan tiliin.

 

Miten se näin menee? Palkasta verojen jälkeen vuokraan 850, ruokaan 550, vaatteet hygienia yms. 150, vakuutukset, harrastukset yms. 150, auto+matkustaminen 150 /kk jne. Eikä se vielä ryyppää, tai harrasta mitään erityisempää.

 

Siksi olisi parempi, ettei hänelle kovasta työstään maksettaisi mitään, vaan hänelle taattaisiin suunnilleen nykyinen elintaso ja sen parantuminen, kunhan hän tekee 8½ tuntia vuorokaudessa palveluja, tavaroita, hyvinvointia ja infraa ympärilleen. Paljon kannattavampi sopimus haittaoleilijoiden yhteiskunnalle, kuin elättää kymmeniä tuhansia afrikkalaisia.

 

Tuon tyypin bruttopalkasta yhteiskunta suoraan ja välittömästi alv- verottaen saa enemmän rahaa, kuin tyyppi itse käyttöönsä! Siksi ajattelevien laumat ehkä kohta tajuaa, että pitää olla jotakin muuta, kuin tämä nykyinen meno ja toimintaympäristö.

 

Heitä varten meillä tietysti on säädetty urkinta, terrorismi- ja pakkolaitoslait. Lopuksi on EU, poliisi, äänekkäät painostusjärjestöt, somen mielettömyys, vartiofirmojen saaristot ja armeija kukistamassa ajattelevien halun uudistaa yhteiskuntamuotoamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Höpö höpö...
"Joku kuukausi se tyyppi jopa pikavippaa satasen pari, että pääsee yli maksuistaan tiliin."

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Miten se näin menee? Palkasta verojen jälkeen vuokraan 850, ruokaan 550, vaatteet hygienia yms. 150, vakuutukset, harrastukset yms. 150, auto+matkustaminen 150 /kk jne. Eikä se vielä ryyppää, tai harrasta mitään erityisempää."

Mihinkäs se sitä rahaa tarvitsee kun luettelit jo kaiken mihin sitä käytetään,harrastukset ja kaikki? Minä ymmärtäisin että tuo tuntemasi 35vuotias mies pärjää vallan mukavasti. Tietenkin mukavaahan se olisi jos ei tarvitseisi käydä töissä ja valtio maksaisi kuitenkin hieman parempaa palkkaa kuin työnantaja.

Saatko muutoin uskottua että paljon on porukkaa joiden rahat menee ihan kaikki joka kuukausi ja ovat silti ihan tyytyväisiä kun seuraavassa kuussa taas tulee palkka.

"jää käteen 200 – 300 euroa kuukaudessa. Nyt mikä on siis vialla?"
EI KERRASSAAN MIKÄÄN. Anteeksi että korotin ääntäni.

Aulis Saarijärvi

Niin tämän miehen vuokraa ei maksa Helsingin sossu, eikä hän juokse itkemään lisää rahaa sossutädiltä. Onko tämä vaikea osata lukea tekstistä? Eivät hänen kuukaudet ole identtisiä, kuin ehkä teillä sen sossun kautta Vehmaskangas ja Martikainen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kysymyshän ei ollut Vehmaskankaan tai Martikaisen oloista eikä tulonmuodostuksesta vaan kerroit tuttavastasi jolle jää mielestäsi liian vähän ylimääräistä palkastaan. Mikä on mielestäsi riittävästi ylimääräistä joka tyydyttäisi kaveriasi ja hänen punapaitaista ystäväänsä?

Aulis Saarijärvi

Voitko kuvitella, että se olisi enemmän kuin 200? Ellet, niin emme voi jatkaa tätä polkua ajatuksinemme.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #5

Hyvin voin kuvitella mutta kun sinun mielestäsi 200 on liian vähän ylimääräistä niin osaatko sanoa mikä on tarpeeksi, siis noitten luettelemiesi kulujen jälkeen. Eli minkä verran siitä 3400€:n (vai puhuitko ruplista) palkasta pitäisi kulujen jälkeen jäädä ilonpitoon?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

No jumalauta olisi ihmeellistä, jos sossu maksaisi hänen vuokransa. Sinähän sanoit, että hänen kuukausipalkkansa on 3 400!

Ylipäätään kirjoitit roskaa kun sanoit näin: "3 400 kuukausipalkalla, jää käteen 200 – 300 euroa kuukaudessa."

Yleisen käsityksen mukaan käteen jäävä on se, mitä on verojen ja maksujen jälkeen... Ei menojen! Menothan riippuvat omasta kulutuksesta suurelta osin. Eli jos minulla olisi vaikkapa iso vene, niin silloin sinun mielestäsi kaikki siihen liittyvät menot ovat jotenkin "oikeutettuja"? Ihmeellistä ajattelua...

Oikeasti sinun olisikin pitänyt sanoa, että hänelle jää käteen suurin piirtein 2 500 euroa. Oletko sitä mieltä, että tämä on vähän? Jos olet, et tiedä mitään yhteiskunnasta.

Mieti hieman ennen kuin kirjoitat jotain.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Heppu syö vissiin ravintolassa ja on kulinaristi sekä asuu liian kalliilla alueella. Jos muuttaisi lähialueelle halvempaan asuntoon sekä tarkistaisi ruokailutottumuksiaan, säästöön jäisi lisää tuollaiset 500€/kk. Ruuasta pois 300€/kk ja asumisesta pois 250€/kk.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

550€ ruokaan? Toimeentulotuki on 491,21€ yksinasuvalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"550€ ruokaan?"

Minulla tuo menee yksinkin, ihmettelen mitä koiranruokaa perusturvalla syödään.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ruisleipää, kaurapuuroa, lihaa, kasviksia yms. Perusruokaa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kyllä on elämän realiteetit kadonnut, jos uskoo että noilla tuloilla ja menoilla olisi elämä tiukkaa..

Kaverihan reilusti nautiskelee yli 2000€ nettotuloilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Omituinen blogikirjoitus. "Käteen" jää se mikä pankkitilille ilmestyy. Saa sitten vapaasti päättää tuhlaako sen vuokraan, ruokaan tai röökiin.Saahan tuo tyyppi lisäksi vielä pari tonnia vuodessa bruttona lomarahojakin.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Suomessa asuessani ssin törsättyä max 100€/kk ruokaan, mitä ihmettä nää ihmiset oikein syövät?

Juha Hämäläinen

Suomalaisten käsitys riittävistä tuloista näyttää hieman vaihtelevan.

Kyse on paljon siitä mikä on elämän vaihe, mitä jo omistaa ja miten tottunut elämään.

Kun olin nuori ja rahaa meni lapsista taloihin, kulkupeleihin, matkoihin ja harrastuksiin niin ei millään peruspalkalla olisi elämästä tullut yhtään mitään.

Nyt eläkkeelläkään ei 3.400€ brutto riittäisi kaikkeen alkuunkaan. Asuminen, autot, harrastukset kuten matkailu ja terveydenhoito vievät enemmän. Lisäksi aikuiset lapset tarvitsevat rahallista apua jatkuvasti eikä tuossa puhuta pikkusummista.

Elämäksi ei voisi laskea maksalaatikon syöntiä omissa nurkissa, asumista taloyhtiössä ilman omaa rauhaa ja vapautta mihinkään, kitkuttelua ahtaassa kaksiossa, vain kotinurkissa pyörimistä, julkisten kulkuneuvojen käyttöä loskassa ja kylmässä tai tuntien jonottamista terveyskeskuksessa ja kuukausien jonotusta sairaalahoitoihin.

Tästä se ero syntyy riittävien tulojen määritelmässä. Tämän takia yhä useampi eläkeikäinen myös jatkaa töissä.

Toimituksen poiminnat