AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Karavanisti, veneilijä, tarkkailija, näkijä muistelee

Olen eläessäni kokeillut moottoriveneilyä ja asuntoautoilua. Moottoriveneily oli hemmetin kallista. Piti ensin päästä SMK:n (Suomen moottoriveneklubin) jäseneksi Tervasaaren penkereelle. Piti olla kaksi suosittelijaa. Toisen sain perustajajäsenestä Oleg Fabergestä ja toisen nopea-autoilija Timo Mäkisestä. Sitten piti ostaa kallis talvitelakkapaikka Vanhankaupungin ja Vantaajoen kulmasta.

 

Se oli veneilynä sitten sitä ajeluakin ensin Helsingin lähisaaret, kanavat, salmet ja siitä Espoo, Inkoo, Porkkalaan saakka. Toisaalle pärryytettiin Porvoo, Loviisa ja se itäsaaristo. Rahaa meni tankkauksiin ja olemisiin. Vasta takaisin laituriin tullessa tunsin jotakin rentoutumistani.

 

Asuntoautoksi tuli Mersun 608 Kasten, joka oli periaatteessa kuorma-auto. Osaava, entinen omistaja oli muutostehnyt siitä loistavan asuntoauton. Sisällä oli kaikki, mitä ihminen suihkusta ilmajäähdytykseen tarvitsee ja keittiöstä ajomukavuuksien maailmaan. Sillä piti tietysti ajaa yötä ja päivää Lappiin ja takaisin, Itä-Suomen rajareitti ja merenrantaa Tornioon ja keskeltä Suomea moneen kertaan ristiin rastiin.

 

Minulle tuli tutuksi veneilyssä alue Haminasta Pikku- Jussaröön. Karavanaistina ajoin paikat Hangosta, Vaasan kautta Ilomantsin Möhköön ja Kaamasen tien reunuksiin Angeliin saakka. Opin ajamaan laittomasti tekoaltaiden penkkareunaa upeille paikoille. Yövymme armeijan kapiaisten omimilla saarilla Kytöstä Rankkiin.

 

Rahaa vei molemmat harrastukset siten, että laski vaimoni menettäneemme noin 5 vuoden viettämättömät lomat Thaimaassa, Kanarialla ja Floridassa! Moottoripyörään en sitten enää viisikymppisenä takertunut.

 

Nyt ei ole venettä, eikä ole asuntoautoakaan. Eikä tee mieli lähteä istumaan polvet suussa ja peräpukamat pullistuneena 15 tuntia jonnekin 10. leveyspiirin turistilokaan Aasiaan. Kaverini tuli Australiasta huhtikuussa. Ilmoitti sen olleen viimeinen yli 5 tunnin lento eläessään minnekään. Oli 195 senttisenä ja 120 kiloisena istunut itsensä melkein veritulppakuntoon 5 sentin penkkien vapaatilassa 9 tuntia! Rahallakaan ei päässyt parempaan luokkaan kesken lennon SAS yhtiöllä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat