AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Lue isänmaallista! Ole isänmaallinen!

MML ja tuhannet muut suuttuisivat sukupuolettomaksi hirviöksi, jos tietäisivät koko likaisen taustan Mannerheimin lastensuojeluliiton alkumetreistä. Se on ruma tarina, joka on vääristelty ja sotkettu hymistyksen kaapuun monissa historiikeissa.

En minäkään sitä tässä paljasta, tai pengo, ettei käy, kuin toimittaja Seppo Huikulle. Häntä varoitettiin ankarasti ja vaarallisesti kirjoittamasta siitä muuta, kuin virallista hyminää.

Linnan Väinö oli ensimmäinen sotaromaanikirjailija, joka kirjoitti rehellisesti miehistön asioista, niiden omalla puheella. Siksi kirja oli sensaatio. Siksi se oli niin kansaan menevä. Rintamaäijät tunsivat sen heti omakseen.

Siihen saakka oli kirjoitettu niitä huuaaa ”hurrrraa meidän upseerit olivat rohkeita, pelottomia ja viisaita!!!!!!” tyyppisiä juttuja. Useimmin kirjoittajinakin olivat vain upseerit, jotka laittoivat paperille mielihalunsa jotenkin näin:

”Tunsin loistavan ratsuni selässä kirkkaasti, kuinka komppanian kaikki miehet lumoutuneena ja melkein minuun johtajana rakastuneena ottivat käskyni vastaan. Kersanttini Ärjylä, tosimiesten mies, huusi miehilleen isänmaallisen raivon vallassa falsetissa, että upseeri on puhunut! Upseeri on puhunut juuri teille käskynsä! Miehet! Te kiisselimahat nyt mennään ja hyökätään koron, valtiovelan ja lottakanttiininaisten puolesta! Eläköön työttömät, asunnottomat ja epätoivoiset!! Kauan eläköön ismit!”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat