AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Voi vainolaisen hurmehella peittää maan!

Ketkä elivät työelämässä 1970 -luvun muistavat muutaman STK - SAK asian. Meillä oli Nokian vuorineuvos Nalle Westerlund, siis Isokallion Kaarloa ennen Nokian johdossa. Toinen oli Pertti Somerto STK:n johtaja ja kolmas oli oik.kand. Juhani Salminen, josta tuli Ilmarisen johtaja. Tämä kolmikkohan näki jokaisessa varjossa vaanivan vaaran, ay-liikkeen oman kurkunleikkaajan ja työnantajavallan hirttäjän hiipivän.

Ei pitänyt Westerlund ainuttakaan puhetta ilman näitä mainittuja syntymässä säikähtäneiden näkemistä. Kuitenkin Nokian kaapelin viennin runko oli 85 % NL:oon. Somertolla oli sanavarastossaan aina rajuja ay-vastaisia iskulauseita suorassa uutislähetyksessä. Vakuutusyhtiöjohtaja Salminen suorastaan rahoitti työntekijöiden työeläkemakusuista oman työeläkejärjestelmänsä vastaista ay-kirjoittelua.

Häkämies kumppaniensa kanssa on kai pyrkinyt jotenkin jatkumoon tässä ketjussa. Välillähän työnantajilla oli muutama järkiperäinenkin johtajia. Ammattiyhdistyksessä ei olisi voinut olla työnantajaystävällisempiä puheenjohtajia, kuin Ihalainen, Viinanen ja Oivio. Viinanen palkattiin vielä kovapalkkaiseen vakuutusjohtajan hommaan. Ihalainen pyörii vieläkin Eteläranta kympissä enemmän apuna, kuin Hakaniemessä. Muistakaamme, kuinka isi-Ihamäki halusi kunniatohtorin arvon ay- Niilo Hämäläiselle 1970 -luvulla. Kuinka olisi nyt Häkämiehen kannanotto Lylylle ja Ihalaiselle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pinenä ihmettelin aluksi millainen hella se hurmehella on, mutta sitten näin ensimmäisen kerran TV:ssä Tuntemattoman Sotilaan elokuvassa soppakeittiön ja samalla tuli ajatusassosiaatio, että tuo on varmaankin sellainen hurmehella. En tosin kertonut ahaaelämyksestäni silloin kenellekään.

Aulis Saarijärvi

Oikein hyvä, että nyt toit asian esille. Se ei ole varmaankaan yhtään sen kauempana ajatuksen virrasta, kuin runoilijan tylsä ajatus punaisesta ihmisverestä metrien paksulta kaikkialla Suomen maanpinnassa.

Toimituksen poiminnat