AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Mitä ne siellä huusivatkaan?

Oikaistaan nyt sitten taas yksi ihmisiin iskostettu höpinä, näin kirjallisuuden kerääjänä ja sotahistorian harrastetutkijana. Näitä kummallisia ”historiatotuuksia” on ollut viime vuosina kotimaisissa ”historiafilmeissä” ja arvostetuissa historiaromaaneissa jatkuvasti. Eikö elokuvan käsikirjoittajan kannattaisi ohjaajan kanssa joskus perehtyä jonkun histoian tuntijan kera tapahtumiin? Nyt tehdään 1918 elokuvia pelkkien kuulopuheiden perusteella.

 

Tsaarin armeija ei huutanut uraaaata milloinkaan. Sen otti käyttöön vasta matruusit Pietarissa 1917 loppuvuonna. Sieltä se hitaasti levisi käskyllä eteläisiin kommunistiarmeijan osastoihin. Lopulta sen Lenin komensi taisteluhuudoksi hyökkäyksiin valkoisten kenraalien Aleksandr Koltšak, Anton Denikin, Nikolai Judenitš -armeijoita vastaan.

 

Japanin sodassa tsaariarmeija huusi 1904 – 05 уничтожить! Se tarkoittaa tuhoamista ja polkemista rikki. Juuri sitä hommaa, mihin tyhmä sotilas koulutetaan ja treenataan käskystä kaikkialla maailmassa päättömästi tottelemaan.

 

Krimin sodassa aikaisemmin tsaariarmeija huusi Isänmaa! Kotimaa! Отечество! Se on hieman, kuin meidän koti-uskonto-isänmaa huuto poliittisissa virtauksissa ja armeijan 1939 virallisissa kirjoituksissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat