AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

SVUL aikoi leikata TUL:n kaulan

Lääkäri, ”urheilumies” ja kansanedustaja Osmo Kaipainen oli TUL:n puheenjohtaja 1970- luvulla. TUL:n urheilijat toki pääsivät niihin ölymppalaisiin, kv. mestaruuskilpailuihin ja SM:n otteluihin tasavertaisina, mutta se onnistui vain järjestelyin.

Kaipainen kertoi pienelle piirille Merihotellin kabinetissa, että taantumusvoimat, STK ja SVUL ovat salaisessa kokouksessaan suunnitelleet uudelleen TUL:n urheilijoiden totaalista syrjäyttämistä kv -kilpailuista. Hän sanoi sen merkitsevän seuraavissa EM kilpailussa 2 kultaa, 3 hopeaa ja 5 pronssia vähemmän Suomelle. Laski, että ainakin kuusi ei-TUL:n SVUL urheilijaa jää lähtemättä kisoihin solidaarisuudesta. Nämä olivat siis urheilijoita, joita oli painostettu eroamaan TUL:sta ja liittymään SVUL:ään.

Puheen tarkoituksella kuuli Urho Kekkosen lähipiirin mies N. N. (elää vielä 91 v. -nimi jääköön). Tieto meni Tamminiemeen heti tuoreeltaan. Kekkonen suuttui kuulemastaan, kuten ”muistelmissaan” kerrotaan. Sinne Tamminiemeen saivat yhteiskutsun silloiset vaikuttajat SVUL:stä Kivelä, Koskela ja Koskivuori. Jotenkin korvansa samassa tilaisuudessa punaiseksi saivat Martin, Uunila ja Oksanen. Kuuntelujäseniksi eli haukuttavaksi tulivat STK:sta ja muusta TUL:n vaikutuksen kaatamispuuhista Somerto, Pettersson ja Tavastila (viimeinen muuten kokoomuksen puoluesihteeri).

Nimistä voinee tietäjät päätellä, että kovin oikean laidan korkeaa kokoomuksen äärimiehiä siinä olivat kaikki. Ei juuri ainuttakaan hengeltään todellista urheilumiestä. Kaikki edustivat urheilujuonittelijoita.

Kekkonen ”kirjassaan” tai oliko Maarit Tyrkön jo kirjoittamaa, kertoo laittaneensa ”arvovaltaansa likoon miehille siinä seistessään. Oli ollut jo aikaisemmin vihoissaan TUL – SVUL sodasta”. Toki itse oli ollut innokkain sotaherra aikaisemmin siinä samassa hajottamispuuhassa.

Mainitsin Tyrkön tietoineen ja taitoineen. Kumma, että piti mennä Kekkosen kuolemasta yli 35 vuotta, että rakastajatar alkaa ”muistaa” Se muistaminenkin on kovin erilaista Juhani Suomen ”aitoihin arkistomuisteluihin”. Kukin uskoo kumpaa vaan. Minä en usko kumpaakaan sormi suussa tyhmänä liikaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Oli suunnatonta typeryyttä pitää kahta urheiluorganisaatiota.

Ensin kapinoitiin ja sitten kiukuteltiin.

Aulis Saarijärvi

Jep, jep!
SVUL pyrki valmentamaan keskinkertaisuuksiaan. Jätti "työläistaustaiset" urheilijat sivuun. Helsingin Jyryn voimailun laeista ei päässyt juuri kukaan edustamaan Suomea, vaikka olivat aikansa parhaimmistoa. Hannes Kolehmainen oli ehkä tunnetuin Jyryn urheilija, joka "sai edustaa". Bärlund joutui loikkaamaan päästäkseen EM kilpailuihin voittamaan.
http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-2...

Liitteestä voi lukea kymmenet voittajaurheilijat, jotka joutuivat "loikkaamaan" SVUL:ään saadakseen kilpailumatkoja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tapio Rautavaara edusti keihäänheittäjänä koko ikänsä TUL:n seuraa Oulunkylän Tähteä. Tästä huolimatta hän voitti sekä pronssia EM-kisoissa 1946 että olympiakultaa 1948.

Rautavaara oli liian hyvä yleisurheilija boikotoida.

Aulis Saarijärvi

Niin oli Rautavaara. Sotasankari, tanssilavojen villitsijä, elokuvatähti, mutta ei puhunut politiikkaa. Vaikea juttu SVUL:n kymmenille niljakejohtajille tehdä mitään. TUL:ssä oli nyrkkeilijöitä ja painonnostajia, joilla aivan EM -tason näytöt. Suomi laittoi kilpailuihin kuitenkin 16. tai 20. sijan saajia maalaislitosta ja kokomuksesta.

En itse ole juuri kovin kiinnostunut urheilusta, mutta luin kolme julkaisua niistä 1917 - 1969 - 1994 välin asioista. Päälle vielä SVUL:n oman toimintahistorian valheensa, niin innostuin kirjoittamaan. On kuitenkin autolastillisia verorahoja kaadettu SVUL:än kassaan, vailla mitään kontrollia, tai vaatimuksia kirjanpidosta vuosikymmenien aikana. Jo ennen sotia 1937 pyrittiin TUL pakolla laittamaan SVUL:n sisään. Meni siis melkein 70 vuotta sen onnistumiseen. Senkin jälkeen jäi valtavasti katkeraa SVUL-ihmistä puremaan hammastaan.

Toimituksen poiminnat