AulisSaarijärvi Kauas on pitkä matka kantaa painavaa raskasta

Aleksanteri toinen, Helsinki on sinun paikkasi

Seisot korkealla ja koppavana katsellen, kai Viroon saakka. Ympärillä on aina hosunut kaikenlaista sählääjää sotilaasta, arkkienkeliin saakka. Kerronko oman historiasi? Siitä on jo kauan aikaa. Elettiin helteistä päivää vuonna 1833 kesäkuussa. Ruhtinaskunnassa tunnustettiin, teidät, oi taivainen Romanovien suku, ainoaksi maailman hallitsijaksi. Ruotsinkieliset kartanoherrat tiedettiin toki paremmaksi väeksi Suomessa.

Romanovien tsaarillinen paatti oli kiinnitetty Kauppatorin rantaan. Takakannella olivat Aleksandra Feodorovna ja miehensä Nikolai ykkönen halailleet ja pussanneet. Siitä vihdoin nousivat maihin. Tähän laitettiin merkiksi myöhemmin keisarinnankivi. Pallo kivipaaden päähän ja siihen kaksipäinen kotka mulkoilemaan joka suuntaan. Suurempi merkitys tuli asialle myöhemmin. Paikalla ollut kansanjoukko oli riemuissaan. Porvarit hymyilivät ja tunsivat saaneensa affääreilleen lisäpotkua. Papisto hymyili, vaikka luterilainen uskonto ei kuulunutkaan vieraiden arkielämään. Aatelisto tunsi saaneensa vertaistansa parempaa seuraa Helsinki-nimiseen muutaman tuhannen asukkaan kylään. Talonpojat vain kätkivät siementä maahan. Olihan parasta kevätkylvön aikaa.

Vieraat häipyivät ajallaan, mutta kaupungin syväharras sivistyneistö ja lukemaan oppinut porvaristo oli vieläkin lämpöisenä. Kiitollisuuden muistoa Romanoveille päätettiin kunnioittaa laittamalla parhaalle paikalle Iivana Julman sukua pronssissa seisomaan. Kunnia tuli Aleksanteri toisen kohdalle. Hänhän lienee biologista sukua vierailijalle. Kuka tietää? A. Thesleff, rikas liikemies, laittoi kolikkohatun kiertämään. Köyhä kansa kaiveli roposet esille. Laittoi siihen joku rikaskin jotakin, että saatiin kasaan 18 000 ruplaa. Se oli yli 70 000 markkaa!

Otettiin joku kallispalkkainen arkkitehti Engel suunnittelemaan. Samoin kuin tänään, huomattiin, kustannukset olivatkin jo huomenna 27 000 ruplaa! Paljastustilaisuuden väitetään olleen harras, uskonnollinen ja mieliin painuva. Helsingin köyhät saivat tulla katselemaan, miten heidän anteliaisuutensa oli tuottanut kauniin hedelmän. On ollut sydäntä lämmittävä tunne nälissään ja taudeissaan katsella pronssin kiiltoa. Omilla rahoilla oli pystyyn laitettua komeutta.

Patsas on saanut kokea kaikenlaista seisoessaan niin kamalassa paikassa. Saksalaisten vallatessa Helsinkiä mereltä Mannerheimille, tykkituli tupsahteli aivan viereen. Myöhemmin suojeluskunnan kirkasotsaiset ajattelijat halusivat pois koko pystin. Talvi- ja jatkosota olivat Aleksille yhtä pelkoa. Venäläiset pommittivat jopa yliopiston muusiksi vierestä. Helsingin repimisvimman aikana 60-luvulla esitettiin ajatus jyrätä tori sileäksi asfaltilla.

Aleksanteri toinen on kuin rakkaus. Kaiken se kestää siinä vallan etupihalla. Se on kuunnellut yliopiston viisauden valumista ylioppilaisiin ja varuillaan höristellyt korviaan valtioneuvoston linnaan, kun siellä on kokoonnuttu. Edessä oli pitkään esivallan putkat, raastuvat ja maistraatit. Nyt turistit kuvaavat, kirkuvat kummallisilla kielillään iloisina, jalustassa roikkuen. Kaupungin puistoihmiset tuovat uusia kukkia ja kastelevat helteellä hellästi. Lokit sontivat, kuin ennenkin ja raitiovaunut kolisevat hiljaisemmin, kuin 30-luvulla. On arvioitu, että nyt vastaavan pystin laittaminen olisi yli neljän miljoonan euron arvoinen urakka. Niin Aleksi! Ovat menneet ruplat ja markat, vain sinä olet jäänyt eurojen luokse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hieno essee!

Aleksanteri II saa mielestäni jäädä paikoilleen. Mieluummin kuin että se korvattaisiin Leninillä. Suomi on ollut satakymmenen vuotta suurruhtinaanmaana ja jos jostakusta sen aikaisesta hallitsijasta tuon ajan muistoksi on patsas oltava, niin olkoon se sitten juuri ALeksanteri II, jonka aikana suomalaiset saivat melko vapaasti toteuttaa kansallistunnettaan ja saavuttivat useita kansallisvaltion tunnusmerkkejä.

Toimituksen poiminnat